Δημήτρης Κουκουνίτσας: Ο ΑμεΑ Bodybuilder που νίκησε την αναπηρία του!

Ο Δημήτρης είναι αθλητής που ασχολείται με το bodybuilding, με μία ιδιαιτερότητα ωστόσο, καθώς είναι ΑμΕΑ.
Ο ίδιος με πολύ κόπο, αγώνα, ιδρώτα και αγάπη για τον αθλητισμό, κατάφερε να έχει μια φυσική κατάσταση που θεωρείται θαύμα, σε σχέση με την πάθηση που έχει.

Ο αθλητισμός είναι ένα γερό στήριγμα αλλά και ελατήριο ζωής
O Δημήτρης γεννήθηκε το 1978 με μια μορφή παραπληγίας , δεξιά υπολειμματική πυραμιδική συνδρομή και υπερκινησίες εξωπυραμιδικής αιτιολογίας αριστερών άκρων νεογνικής εγκεφαλοπάθειας λόγω περιγενετικής βλάβης. Δεν ορίζεται όμως από αυτήν. Έχοντας αυτή την μορφή παραπληγίας ως σταθερά στην ζωή του , ο Δημήτρης ορίζεται από την διαδρομή του και από το ποιος έχει επιτύχει να είναι σήμερα. Μεγαλώνοντας στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’80 , που δεν αντιμετωπίζονταν πάντα τα άτομα με αναπηρία ως ενεργά μέλη της κοινωνίας , ξεκίνησε μόνος τους από 6 χρονών , δειλά στην αρχή (με βαράκια 2 κιλών) , ένα ταξίδι ζωής και ελπίδας παρόλα τα προβλήματα ευστάθειας και ισορροπίας που είχε.

Ο αθλητισμός βελτιώνει την ποιότητα ζωής και ενισχύει την ψυχολογία
Ο Δημήτρης άρχισε να μελετά ότι μπορούσε για την σωματική διάπλαση και να γυμνάζεται. Ήδη από τα 16 άρχισε να βλέπει βελτίωση λόγο της γυμναστικής στον συντονισμό των μυών του με τα νεύρα και το νευρομυϊκό του σύστημα να ανταποκρίνεται καλύτερα στις εντολές του εγκεφάλου. Ξεκινώντας κανονικά σε γυμναστήριο από τα 18 είχε βελτίωση στις κινήσεις του · έκανε ουσιαστικά την δική του θεραπεία έχοντας πάντα και ιατρική παρακολούθηση και φαρμακευτική αγωγή. Ίσως η σημαντικότερη απόρροια αυτής της διαδικασίας ήταν η ενίσχυση της αυτοπεποίθησής του , καθώς είδε στην πράξη ότι το γεγονός ότι είναι ΑΜΕΑ δεν του αφαιρεί την δυνατότητα να μπορεί να γράψει ο ίδιος τις επόμενες σελίδες της ζωής του , με θετική ψυχολογία.

Αν είσαι ΑΜΕΑ δεν αλλάζει , αυτό που μπορείς να αλλάξεις είναι το τι άνθρωπος θα καταφέρεις να είσαι
Στην πολύχρονη διαδρομή του στον χώρο της σωματικής διάπλασης ο Δημήτρης αντιμετώπισε ιδιαίτερες προκλήσεις λόγω της πάθησής του. Η δύναμη που απέκτησε στο να βρίσκει τρόπο να να τις αντιμετωπίζει οδήγησε στο να χτίσει έναν πειθαρχημένο χαραχτήρα και να βλέπει την ουσία των πραγμάτων και των ανθρώπων και όχι τα επιφαινόμενα. Δεν σταμάτησε ποτέ να διαβάζει , να συγκεντρώνει γνώσεις σχετικά με την σωματική διάπλαση και να παρακολουθεί σχετικά σεμινάρια . Σε αυτό το πλαίσιο παρακολούθησε και αποφοίτησε από την σχολή προπονητικής “Base Training – Personal Trainers Academy” και έλαβε πιστοποίηση προσωπικού γυμναστή. Το 2019 αποφάσισε να πάρει μέρος στους Ελληνικούς αγώνες σωματοδόμησης καταφέρνοντας να περάσει ένα δυνατό μήνυμα προς όλους τους παρευρισκόμενους , στους έχοντες και μη προβλήματα υγείας ή κάποια αναπηρία.

Η ζωή μας γράφεται με τις δικές μας λέξεις ακόμα και αν δεν διαλέγουμε το μολύβι και το χαρτί
Τον Σεπτέμβρη του 2021 ο Δημήτρης πήρε μέρος στους αγώνες σωματοδόμησης Π.Ο.Σ.Δ. που είναι η αναγνωρισμένη ομοσπονδία από της Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και εγκαινίασε με την συμμετοχή του για πρώτη φορά στην Ελλάδα την κατηγορία special Olympics στο άθλημα. Σήμερα ο Δημήτρης συνεχίζει και εργάζεται ως προπονητής σε μεγάλη αλυσίδα γυμναστηρίων , είναι παντρεμένος με την Κατερίνα και έχουν μια κόρη 8 χρονών και ένα γιο 6 χρονών. Συνεχίζει να μελετά και να συλλέγει γνώσεις για το αντικείμενό του παρ όλες τις πιστοποιήσεις σαν προσωπικός γυμναστής που ήδη έχει , από τον Απρίλιο του ’22 φοιτά στην σχολή προπονητών σωματικής διάπλασης και fitness Π.Ο.Σ.Δ. της γενικής γραμματείας αθλητισμού. Συμμετέχει ενεργά στην εμπέδωση της φυσικής διαδικασίας σωματικής διάπλασης σε όσους προπονεί χωρίς την χρήση συνθετικών παράγωγων. Ο ίδιος δεν κινδύνεψε από τέτοιες επιλογές , καθώς με την πάθησή του δεν επιτρέπεται να καταναλώνει ούτε καν καφέ , οπότε μπορεί να χρησιμοποιεί τον εαυτό του ως παράδειγμα ότι δεν χρειάζονται τέτοιες φαινομενικά “γρήγορες παρακάμψεις” μου όμως τελικά είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για τον οργανισμό. Ο -καθαρός αθλητισμός- είναι καθαρή νίκη σε πολλά επίπεδα για τον αθλούμενο.

Αφήστε μια απάντηση