Πολυβιταμίνες τι είναι; Ποια είναι τα οφέλη; Τελικά αξίζουν;

Ένα από τα πιο κοινά συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως είναι οι πολυβιταμίνες.
Με τα χρόνια, έχουν αποκτήσει δημοτικότητα παγκοσμίως.
Ωστόσο, η κατανάλωση πολυβιταμινών συχνά γίνεται χωρίς να κατανοούμε τον σκοπό τους, ενώ αρκετοί καταναλωτές αποφεύγουν τα συμπληρώματα λόγω φημών και μύθων που τις περιβάλλουν.

Τι είναι οι πολυβιταμίνες;

Τα συμπληρώματα που αποτελούνται από μέταλλα, βιταμίνες και άλλα συστατικά είναι κυρίως γνωστά ως πολυβιταμίνες.
Διατίθενται σε κάψουλες, δισκία, σκόνες ή ακόμα και σε υγρή μορφή.
Η βάση της λήψης μιας πολυβιταμίνης είναι να δώσεις στο σώμα σου ένα προβάδισμα με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ημέρα, σε περίπτωση που δεν φτάνεις τις ημερήσιες συνιστώμενες δοσολογίες μέσω της διατροφής σου.
Ο όρος πολυβιταμίνη δεν περιγράφει μια τυπική, μοναδική σύνθεση – υπάρχουν πολλοί τύποι πολυβιταμινών που βοηθούν διαφορετικές ανάγκες και στόχους.
Ορισμένες έχουν μεγαλύτερη ισχύ από άλλες και ορισμένες στοχεύουν σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, ενώ άλλες έχουν ένα μεγαλύτερο φάσμα βιταμινών για να σε βοηθήσουν να ικανοποιήσεις τις καθημερινές σου απαιτήσεις.

Σύνθεση πολυβιταμινών

Υπάρχουν τουλάχιστον 13 βιταμίνες και διάφορα μέταλλα που πρέπει να έχει κάποιος για να παραμείνει υγιής και σε φόρμα.
Η A-Z Multivitamin and Minerals της Nutri-MX για παράδειγμα είναι μία ισχυρή πολυβιταμίνη που η κάθε ταμπλέτα περιέχει 13 βιταμίνες που καλύπτουν το 100% της ημερήσιας συνιστάμενης δόσης και 12 μέταλλα.
Για τη συνολική ανάπτυξη και την καλύτερη υγεία, το σώμα χρειάζεται αυτά τα θρεπτικά συστατικά και καθώς μεγαλώνετε, μερικά απαιτούνται σε μεγαλύτερες ποσότητες ή πιο συχνά.
Οι πολυβιταμίνες βοηθούν την παραγωγή ενζύμων στο σώμα που είναι απαραίτητα για την αναπαραγωγή, ανάπτυξη και διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του σώματος.

Ποια είναι τα οφέλη των πολυβιταμινών;

Οι πολυβιταμίνες σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν στη συμπλήρωση της καθημερινής πρόσληψης βιταμινών και ιχνοστοιχείων που ήδη παίρνεις από τη διατροφή σου. Συμπληρώνουν τα κενά και συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση της διατροφής σου.
Ο στόχος της χρήσης πολυβιταμινών είναι γενικά να γίνεις και να παραμείνεις όσο το δυνατόν πιο υγιής, έχοντας υπόψη ότι οι χρόνιες ανεπάρκειες βιταμινών και ιχνοστοιχείων μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας και εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει πιθανά οφέλη των πολυβιταμινών, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης σοβαρών ασθενειών που συνδέονται με ανεπάρκειες βιταμινών.
Ωστόσο, τα μεγαλύτερα οφέλη των πολυβιταμινών έχουν αποδειχθεί σε εκείνους που έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμινών / ιχνοστοιχείων πριν από τη συμπλήρωση.

Ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από τις πολυβιταμίνες;

Οι πολυβιταμίνες έχουν σχεδιαστεί για να αντισταθμίσουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που λείπουν από τη διατροφή ενός ατόμου.
Ορισμένες ομάδες ατόμων περιορίζουν την πρόσληψη ολόκληρων ομάδων τροφίμων ή σε άλλες ομάδες ατόμων οι συνθήκες της υγείας τους είναι τέτοιες που αυξάνουν την ανάγκη τους για ορισμένα θρεπτικά συστατικά, αυτοί και όχι μόνο, έχουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα να επωφεληθούν από μια πολυβιταμίνη.

Vegans και Vegetarians
Όταν ακολουθείς μια vegans ή vegetarian διατροφή και αποφεύγεις ζωικά προϊόντα, μπορεί να χάνεις τα θρεπτικά συστατικά που σου παρέχουν τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η βιταμίνη Β12, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος είναι βασικά θρεπτικά συστατικά που πρέπει να παρακολουθείς εάν ακολουθείς αυτά τα διατροφικά πρότυπα.
Εάν αποφεύγεις επίσης τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η βιταμίνη D και το ασβέστιο πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη σε μια πολυβιταμίνη.

Ηλικιωμένοι ενήλικες
Καθώς γερνάμε, το σώμα μας γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό στην πέψη και απορρόφηση ορισμένων τροφίμων και άλλες διαδικασίες γήρανσης αλλάζουν τις ανάγκες μας για ορισμένα θρεπτικά συστατικά.
Πολλοί ηλικιωμένοι ενήλικες χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο και Β12.
Ορισμένοι ηλικιωμένοι ενήλικες επίσης δεν έχουν όρεξη όσο μεγαλώνουν.
Μία μελέτη έδειξε ότι η λήψη πολυβιταμίνης επιβραδύνει στην πραγματικότητα τη διαδικασία γήρανσης μέχρι το επίπεδο του DNA.

Τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες
Εάν αποφεύγεις ολόκληρες ομάδες τροφίμων (γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά) λόγω αλλεργιών ή δυσανεξιών, ίσως χρειαστεί να εξετάσεις μια πολυβιταμίνη για να καλύψεις τα κοινά θρεπτικά συστατικά σε αυτά τα τρόφιμα.
Οι βιταμίνες Β προστίθενται συχνά σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά, οπότε όσοι κάνουν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να επωφεληθούν από επιπλέον βιταμίνες Β.

Εξειδικευμένες δίαιτες
Εάν ακολουθείς μια δίαιτα σε στιλ κετο ή μια δίαιτα μόνο με κρέας ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο διατροφής με σημαντικούς περιορισμούς, λάβε υπόψη ποια θρεπτικά συστατικά μπορεί να σου λείπουν από τα τρόφιμα που αποφεύγεις.
Συχνά οι εξειδικευμένες δίαιτες περιορίζουν ορισμένα φρούτα και λαχανικά, τα οποία αποτελούν σημαντικές πηγές βιταμινών και μετάλλων.
Με μια πολυβιταμίνη, θα βελτιστοποιήσεις τη διατροφή σου εάν χρειάζεται.

Θέματα υγείας
Μερικές χρόνιες ασθένειες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται, απορροφά ή χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά.
Εάν λαμβάνεις θεραπεία για μακροχρόνια κατάσταση υγείας, μίλησε με το γιατρό σου για το πώς επηρεάζει τη διατροφή σου και ρώτησε εάν συστήνει ένα συμπλήρωμα πολυβιταμίνης.

Συχνά, οι πολυβιταμίνες περιέχουν το 200 ή 300% της συνιστάμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης – κάτι που δεν τις κάνει απαραίτητα καλύτερες.
Ενώ ορισμένες υψηλές δόσεις μπορεί να είναι επιζήμιες για την υγεία μας, άλλες απλώς αποβάλλονται από το σώμα μας και σπαταλούνται.

Τελικά αξίζουν οι πολυβιταμίνες;

Εάν έχεις λόγους να πιστεύεις ότι έχεις έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών, η λήψη πολυβιταμίνης μπορεί να είναι αυτό που ψάχνεις για μια επιπλέον ώθηση.
Τα σώμα μας λειτουργεί πιο αποτελεσματικά όταν του δίνουμε όλο το καύσιμο – τόσο μακροθρεπτικά όσο και μικροθρεπτικά συστατικά – που χρειάζεται.
Οι πολυβιταμίνες σίγουρα αξίζουν τον κόπο αν τις χρησιμοποιήσεις σωστά και επιλέξεις τον πιο κατάλληλο τύπο για σένα.

Δες την A-Z Multivitamin and Minerals της Nutri-MX μία ισχυρή πολυβιταμίνη που η κάθε ταμπλέτα περιέχει 13 βιταμίνες που καλύπτουν το 100% της ημερήσιας συνιστάμενης δόσης και 12 μέταλλα.

Αποποίηση Ευθύνης
Το περιεχόμενο του παρόντος άρθρου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη.
Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς.
Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Αφήστε μια απάντηση